11 signalen die erop kunnen wijzen dat je niet helemaal gezond bent (negeer deze niet)

Heb je hoofdpijn, hoest je of heb je een loopneus? Dit zijn zeker symptomen die we allemaal kennen en kunnen herkennen. Maar wat als je plotseling opvallend veel grijze haren krijgt of je huid donkerder wordt zonder blootstelling aan de zon? Ons lichaam geeft ons veel kleine signalen die ons in staat stellen om ziektes vroegtijdig te herkennen.

Deze 11 waarschuwingssignalen moet je daarom zeker serieus nemen, zelfs als ze nog zo ongewoon lijken. Negeer vooral nummer 7 niet!

  1. Je huid wordt donkerder zonder blootstelling aan de zon Als je huid steeds donkerder wordt, ook al heb je niet in de zon gelegen, dan moet je naar de dokter gaan. Het kan namelijk de ziekte van Addison zijn, ook wel bekend als “bronskleurige huidziekte”. Het veroorzaakt een verdonkering van de huid en tegelijkertijd voel je je moe en ziek. De symptomen kunnen meestal goed worden beheerst met medicatie.
  2. Je krijgt grijze haren vóór je 40e levensjaar Sommige mensen krijgen al op jonge leeftijd hun eerste grijze haren. Dit is meestal genetisch bepaald. Maar als je al in je dertiger jaren voornamelijk grijs haar hebt, kan dat ook een aanwijzing zijn dat er iets mis is. Vooral als je de enige in de familie bent met dit fenomeen. In dit geval kunnen de vele grijze haren wijzen op ” verzuring” van het lichaam of een diabetesaandoening.
  3. Je wenkbrauwen worden korter Als je zonder enige reden haar verliest aan het uiteinde van je wenkbrauwen, moet je opmerkzaam worden. Het kan een teken zijn van een traag werkende schildklier. Dit is meestal goed te behandelen en kan gemakkelijk worden gediagnosticeerd met een bloedtest bij de dokter.

Lees verder op de volgende pagina


play-sharp-fill