Hij zet een bakje onder de poot van z’n tafel en vult deze met water. Geniaal!

Als je graag buiten eet in de zomer weet je dat je te maken krijgt met insecten. Één voor één klimmen, landen en springen ze op tafel in de hoop een vorkje mee te prikken. Vooral mieren kunnen erg vervelend zijn. Voor je het weet wandelt er een hele kolonie via de tafelpoot omhoog, dwars door je bord om vervolgens in je lekkere gekoelde drankje te eindigen. Niets irritanter dan dat! Het liefst sprint je meteen naar binnen om je verdelger te pakken – maar wacht daar nog maar even mee.

Ook al doden bestrijdingsmiddelen en verdelgers de mieren snel en effectief, je wilt het liever niet op of naast je eten sprayen. Daarnaast werken verdelgers voornamelijk goed binnenshuis; buitenshuis is het maar van korte duur. Het is beter om de oorzaak aan te pakken, dan in het wilde weg mieren te doden in de hoop dat ze zo wegblijven. Er zijn een tal van (natuurlijke) manieren die je kunt toepassen om de mieren voorgoed van je tafel te houden – of nou ja, zo lang je lekker buiten aan tafel zit te genieten.

Goed schoonhouden

Mieren gaan er op uit om voedsel te verzamelen, zodat de kolonie gevoed kan worden. Ze laten hierbij een geurig spoor achter, zodat ook andere mieren hun weg naar de voedselbron kunnen vinden. Als je goed kijkt kun je soms zo’n spoor zien. Door het wegwassen van deze route zal je het ze al moeilijker maken om hun favoriete plekjes te vinden. Maar ook als je geen spoor ziet, betekent het niet dat het er niet is. De tafel zo nu en dan afnemen met een sopje is dus zeker een goed idee.

Zorg er daarnaast ook voor dat gemorste vloeistoffen meteen worden schoongemaakt en kruimels meteen van tafel worden geveegd. Zo voorkom je dat er binnen de kortste keren weer een kolonie op tafel rond paradeert. Blijf je maar poetsen en mieren terug zien komen?

Anti-mieren spray

Mieren ruiken met hun twee voelsprieten; en die voelsprieten zijn enorm gevoelig. Met hun voelsprieten kunnen ze hun ‘vrienden’ herkennen, voedsel zoeken en terug bij het nest komen. Ze zijn dol op zoete geuren en hebben een hekel aan scherpe geuren. Dus wat denk je dat er gebeurd wanneer je een sterk ruikende geur, zoals azijn, over de tafel spuit? Juist, daar blijven ze ver van weg! Je kan gemakkelijk zelf zo’n anti-mieren spray maken door 1 deel azijn met 1 deel water te mengen, in een spuitfles te gieten, te schudden en over de hele tafel heen te spritzen.

Geen azijn in huis? Je kunt het ook vervangen door 1 deel citroensap te mengen met 3 delen water. Waar azijn de mieren echt op afstand houdt, werkt citroensap meer desoriënterend. Mocht je ook geen citroenen in huis hebben, geen probleem: een scheutje afwasmiddel werkt ook wonderen.

Bakje water

De aller, aller, allerbeste tip om geen last meer te hebben van mieren die omhoog kruipen via de tafelpoot: simpelweg, door de tafelpoot in een bakje water te zetten. Mieren hebben namelijk nog altijd geen zwemdiploma! Dankzij het bakje water zullen ze de tafelpoot nooit bereiken. De enige optie voor de mieren om nu nog op tafel te komen is door op jou te klimmen, in de hoop dat jij uiteindelijk aan tafel gaat zitten en zij zich zo een weg naar het eten kunnen banen – of wanneer het water is verdampt en ze zo alsnog de oversteek kunnen maken. Vergeet daarom niet om af en toe de poten wat water te geven met het warme weer.

Toch nog mieren?

Een mier vriendelijke manier is om bakpoeder te strooien bij de poten van de tafel – of waar je de mieren ook maar ziet zitten. De bakpoeder nemen ze mee naar hun nest en zo heb jij er geen last meer van.
play-sharp-fill