SUPERTIP: Gooi oude kranten niet weg – Gebruik ze hiervoor in de tuin!

De krant uit? Gooi ‘m dan niet meteen bij het oud papier. Je kunt er namelijk nog veel meer mee doen. Van een natuurlijke manier om slakken te verjagen en het bestrijden van onkruid tot voer voor je composthoop: hiervoor kun je oude kranten handig gebruiken in de tuin.

Kranten-inkt giftig?

Welnee. Vroeger was het inderdaad zo dat er inkt werd gebruikt met zware metalen erin; maar tegenwoordig is dat niet meer het geval. Je kunt krantenpapier daarom met een gerust hart hergebruiken in de tuin.

1. Composthoop-geurtjes bestrijden
Lig je lekker te zonnen in de tuin, komt er ineens een walmpje groenteresten voorbij. Jakkes! Heel goed dat jij je eigen composthoop hebt, maar die vervelende geurtjes die het met zich meebrengt zijn niet altijd fijn. Die vieze geur wordt veroorzaakt door stikstofhoudende materialen zoals de restjes van gemaaid gras en groente. Maar gelukkig is er een oplossing: oude kranten. Krantenpapier bevat koolstof dat de vieze luchtjes tegenhoudt. Meng daarom wat stukjes papier door de composthoop.

2. Ongedierte vangen
Last van slakken in je tuin? Dit kan erg vervelend zijn – maar we snappen ook dat je zout strooien of slakkengif sprayen zielig vindt. Probeer daarom eens de oude kranten-truc. Leg rond schemertijd een paar vochtige kranten rond je planten. Hiermee lok je niet alleen de slakken, maar ook andere insecten zoals pissebedden en oorwormen; allen zoeken ze graag vochtige plekken. De volgende ochtend zal je zien dat je een hoop beestjes hebt verzameld die in plaats van op je planten, in de oude kranten zitten.

3. Voer voor wormen
Wormen zijn dol op krantenpapier! (En jouw grond is dol op wormen). Dankzij de vloeibare meststof percolaat die ze maken zorgen de wormen ervoor dat jouw planten een stuk beter groeien in de tuin. En daarom mag je de wormen best een beetje verwennen. Strooi wat versnipperde, vochtige stukjes krantenpapier in de tuin of je compostbak, en de wormen zullen je maar al te graag bedanken met goede mest.

4. Onkruid verdelgen
Ook kunnen oude kranten je helpen om onkruid in je tuin tegen te houden. Dit doe je door een paar natte kranten te leggen op de plekken die je onkruidvrij wilt maken. Laat dit goed opdrogen en bedek het vervolgens met aarde. Hier plant je dan weer nieuwe planten op. Door het krantenpapier krijgt het onkruid geen licht en zuurstof meer, waardoor het dus ook niet verder kan groeien.

5. Vocht vasthouden
Planten die buitenstaan in de zomer drogen tijdens de warmte snel uit. Geef je plantjes dus wat extra liefde. Dat doe je door uit je oude kranten cirkels te knippen en die op de bodem van je bloempotten te plaatsen. Maar je kan ook de binnenkant van de pot bekleden met wat papier. Door kranten te gebruiken wordt het overtollige water langer vastgehouden, zodat de plant wat minder snel uitdroogt. (Doe dit overigens alleen bij planten in de tuin; bij kamerplanten kan dit namelijk leiden tot wortelrot).

6. Bescherming tegen vorst
Kranten kunnen planten in de winter extra beschermen. Door de grond rondom je planten met oude kranten te bedekken maak je een soort isolatielaagje, waardoor de grond warmer blijft. Daarnaast kan je bij extreme kou ook vorstgevoelige bloempotten met krantenpapier omwikkelen zodat ze niet kunnen barsten.

7. Recyclen tot zaaibakjes
In plaats van een plastic of kartonnen zaaibakjes te kopen, kan je ze net zo goed zelf maken van krantenpapier. En het is super simpel: iedere tuinier met twee linkerhanden kan het. Knip een strook uit de krant en rol het op met behulp van een smal glazen potje. Haal het potje eruit, maak een paar knipjes aan één kant en vouw het naar binnen. Maak het eventueel een beetje vochtig zodat het aan elkaar vast plakt. Vul het bakje met grond and voila; kind kan de was doen. Zijn de plantjes klaar om uit te planten? Dan kan je dat met papieren potje en al doen.

Wist jij dat je kranten nog zo top kan inzetten in je tuin? Deel het met ons in de reacties op Facebook!
play-sharp-fill