Belangrijk: deze drie soorten pijn moet je nóóit negeren!

Iedereen kent het wel: die ongemakkelijke pijntjes en lichte ongemakken die opduiken na bepaalde activiteiten. Heb je net die extra mijl gelopen tijdens je work-out? Dan is een beetje spierpijn bijna onvermijdelijk. Of misschien heb je wel eens na een avondje uit met vrienden wakker gelegen, terwijl een kloppende hoofdpijn je herinnerde aan dat ene drankje te veel.

Deze kwaaltjes zijn vaak van voorbijgaande aard; ze verschijnen even snel als ze weer verdwijnen. Toch zijn er pijnsoorten die niet zomaar als “alledaags” mogen worden afgedaan. Ze kunnen fungeren als het waarschuwingssysteem van je lichaam, een teken dat er mogelijk iets ernstigers aan de hand is. Dus, wanneer is het moment om je zorgen te maken en actie te ondernemen?

Plotseling opgezette en pijnlijke benen
Natuurlijk, een blauwe plek na een val of wat spierpijn na het hardlopen is geen reden tot zorg. Maar stel je voor dat je been plotseling rood wordt, pijnlijk opzwelt en warm aanvoelt, zonder aanwijsbare reden. In dit geval kan het zijn dat er een bloedstolsel in een van je bloedvaten zit. Herken je deze symptomen? Wacht dan niet en ga direct naar je huisarts. Dit kan namelijk wijzen op trombose, en dat vereist onmiddellijke aandacht.

Op de volgende pagina vind je nog meer soorten pijn die je echt niet negeren.


play-sharp-fill