Ben jij vaak duizelig in de ochtend? Dit zou weleens de reden kunnen zijn!

Opstaan op sommige ochtenden kan al zwaar genoeg zijn, en duizeligheid is het laatste waar je dan op zit te wachten. Maar als je regelmatig duizelig wakker wordt in de ochtend, kunnen hier verschillende oorzaken achter schuilen.

Duizelig in de ochtend

Ben je af en toe duizelig in de ochtend? Dan is er waarschijnlijk niet zo veel aan de hand. Misschien heb je gewoon slecht geslapen of verkeerd gelegen. Maar als het vaker voorkomt, dan kan er meer aan de hand zijn. Gelukkig gaat het vaak om dingen die niet heel ernstig zijn, maar een bezoek aan de huisarts kan natuurlijk geen kwaad. We zetten een aantal oorzaken waardoor je duizelig kunt zijn in de ochtend op een rij:

Je hebt een lage bloeddruk

Als je plat in bed ligt, kan dat invloed hebben op je bloeddruk. Veel van je bloed bevindt zich dan namelijk in het achterste gedeelte van je lichaam, maar ook in je brein. Als je gaat zitten of staan ‘s ochtends, verplaatst dat bloed zich snel omlaag: van je hersenen naar je buik en benen. En dat kun je voelen, zeker als je nog een beetje duf bent in de ochtend of sowieso last hebt van een lagere bloeddruk. En zo’n lage bloeddruk komt vaker voor bij ouderen en dan specifiek vrouwen.

Helaas is er vrij weinig aan zo’n lage bloeddruk in de ochtend te doen, behalve voorzichtig zijn met opstaan. Op de rand van je bed gaan zitten voor je helemaal gaat staan, kan de kans op duizeligheid en flauwvallen verkleinen. Heb je deze klachten vaak? Dan is het slim om naar de huisarts te gaan en je bloeddruk te laten controleren.

Lees gauw verder op de volgende pagina.


play-sharp-fill