Bizar: De HELFT van de hartaanvallen gebeuren vaak ongemerkt. Dit is hoe je een ‘stille’ hartaanval herkent

Bij het denken aan een hartaanval, komt vaak het beeld naar voren van iemand die naar adem hapt, pijn op de borst voelt en in nood verkeert. Echter, recent onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat bijna de helft van alle hartaanvallen vrijwel onopgemerkt voorbijgaat.

Het stille gevaar
Een “stille” hartaanval is een variant die je nauwelijks opmerkt. Desondanks loop je na zo’n stille hartaanval drie keer meer risico om te overlijden aan hartfalen of andere gezondheidsproblemen. Een hartaanval kan dus zonder duidelijke signalen plaatsvinden. Misschien voel je je iets vermoeider dan normaal en heb je af en toe een lichte hartklopping. Je zou wat meer kunnen zweten, maar deze symptomen worden vaak afgedaan als alledaags en worden makkelijk toegeschreven aan bijvoorbeeld de overgang.

Daarom wordt er vaak, met name bij vrouwen in de middelbare leeftijd, niet snel aan hartproblemen gedacht. Echter, na zo’n stille hartaanval is de kans op ernstige hartaandoeningen groter en dit kan uiteindelijk fataal zijn. Daarom is het cruciaal om te weten hoe je een stille hartaanval kunt herkennen.

Lees verder om de symptomen te ontdekken.


play-sharp-fill