Dames opgelet! Daarom krijg je als je ouder bent vaker haren op je kin

Veel vrouwen ervaren ongewenste haargroei op hun gezicht, zoals op de kin, los van de wimpers en wenkbrauwen. Hoewel enige mate van gezichtsbeharing normaal is, vinden veel vrouwen dit storend. Maar waarom lijken deze haren vaak pas op latere leeftijd tevoorschijn te komen? Het antwoord heeft te maken met hormonale veranderingen, vooral die zich voordoen tijdens de menopauze.

De invloed van hormonen op kinbeharing
Naarmate je ouder wordt en je hormonen beginnen te schommelen, kunnen er plotseling haartjes gaan groeien op plekken waar ze eerder niet aanwezig waren. Vóór de menopauze zijn zowel oestrogeen als testosteron actief in je lichaam.

Oestrogeen helpt om de effecten van testosteron in bedwang te houden. Echter, wanneer de oestrogeenspiegels beginnen te dalen, terwijl het testosteron aanwezig blijft – wat tijdens de menopauze gebeurt – kunnen er bijwerkingen ontstaan, zoals kinbeharing. Wanneer testosteron sterker aanwezig is dan voorheen, kunnen hormonen genaamd androgenen, waar testosteron onder valt, zorgen voor de groei van dikkere en dieper gewortelde haren, vergelijkbaar met baardhaar. Lees snel verder op de volgende pagina.


play-sharp-fill