Hoesten, niezen en een verstopte neus – deze klachten weerhouden veel mensen er niet van om naar hun werk te gaan. Volgens de algemene opvatting doen vooral vrouwen hun best om hier doorheen te komen. Aan de andere kant lijkt het alsof mannen zich al bij een simpele verkoudheid meteen onder de dekens verstoppen. Als we de gangbare ideeën mogen geloven, stellen mannen zich aan. Maar is dit echt zo? Zijn mannen werkelijk vaker ziek, of is het gewoon aanstellerij? Volgens wetenschappers is er een solide verklaring: het immuunsysteem van mannen is zwakker dan dat van vrouwen.
Het fenomeen van de “mannengriep”
Vrouwen herkennen dit waarschijnlijk wel. Je voelt je niet helemaal lekker, maar je gaat toch naar je werk. De week daarop is je vriend, man of zoon verkouden, maar voor hen is dat al genoeg reden om in bed te blijven liggen en zich zielig te gedragen vanwege de ‘mannengriep’. Dus, stellen mannen zich gewoon aan of zijn ze echt gevoeliger voor ziekte?
Verschillen in het immuunsysteem
Het antwoord op deze vraag is dat mannen daadwerkelijk vatbaarder zijn voor ziekten dan vrouwen. Dit feit is aangetoond in onderzoek aan de Memorial University in Newfoundland, Canada. Wetenschappers onderzochten cellen van mannen die waren besmet met het griepvirus. Toen deze cellen werden blootgesteld aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen, genazen ze sneller van de griep. Uit dit onderzoek bleek dat mannen twee keer zo lang deden over het herstel van een verkoudheid. Bovendien belandden mannen vaker in het ziekenhuis dan vrouwen van dezelfde leeftijd met vergelijkbare aandoeningen.
Lees de andere redenen op de volgende pagina.