Dít doen stille ontstekingen (en hoe weet je of je er eentje hebt?)

Recentelijk is er veel aandacht voor stille ontstekingen, ook wel bekend als laaggradige ontstekingen, en hun ernstige impact. Deze termen, die een paar jaar geleden nog vrij onbekend waren, trekken nu steeds meer de aandacht. Wies Verbeek, een expert op het gebied van gezond ouder worden, heeft de groeiende belangstelling voor stille ontstekingen opgemerkt.

Wat zijn stille ontstekingen?

Gewone ontstekingen, zoals een keelontsteking of een wondinfectie, helpen het lichaam te genezen. Bij een wond aan de voet bijvoorbeeld, veroorzaakt het immuunsysteem een ontsteking om bacteriën en indringers te bestrijden. Dit soort ontsteking draagt bij aan herstel. Stille ontstekingen daarentegen zijn anders; ze verergeren je gezondheid in plaats van te verbeteren.

Ze kunnen op verschillende plekken in het lichaam voorkomen zonder duidelijke symptomen, zoals koorts of pijn. Ondanks het ontbreken van symptomen beschadigen ze cellen en weefsels en kunnen ze het immuunsysteem uitputten. Stille ontstekingen worden algemeen beschouwd als de onderliggende oorzaak van veel typische welvaarts- en ouderdomsziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en Alzheimer. Lees snel verder op de volgende pagina.


play-sharp-fill