Dit is de reden waarom je beter helemaal kunt stoppen met alcohol drinken

Nederlanders onderschatten de risico’s van alcoholgebruik voor hun gezondheid, vooral als het gaat om gezelligheid. Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders alcohol vooral associëren met gezelligheid (54%) en veel minder met ongezondheid (27%). Toch is het belangrijk om te beseffen dat alcohol ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol kan schadelijk zijn. Maar liefst 1 op de 10 gevallen van kanker bij mannen en 1 op de 33 gevallen bij vrouwen wordt veroorzaakt door alcohol. De Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding benadrukken dat er geen veilige hoeveelheid alcohol bestaat.

‘Op je gezondheid’

Om bewustwording te vergroten en kennis te delen, is begin juli de campagne ‘Op je gezondheid’ gestart. Dit initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding valt onder de Gezonde Generatie. De campagne richt zich op de schadelijke gevolgen van alcohol, met name de verhoogde kans op zeven soorten kanker: mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker.

Alcohol: gezelligheid of gevaar?

Veel Nederlanders zijn zich onvoldoende bewust van de ongezonde aspecten van alcohol. Voor velen staat een glaasje bier of wijn gelijk aan gezelligheid en ontspanning. Alcohol wordt gebruikt om verschillende gelegenheden te vieren, zoals het weekend, sportoverwinningen, verjaardagen, examens en de liefde. We toosten op het leven en onze gezondheid. Toch is alcoholgebruik bijzonder ongezond. Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 4000 nieuwe gevallen van kanker veroorzaakt door alcohol. Het is verontrustend dat slechts 27 procent van de Nederlanders alcohol in verband brengt met ongezondheid, en 20 procent denkt zelfs dat een glas alcohol per dag gezond is.

Lees snel verder op de volgende pagina.


play-sharp-fill