Een dazenbeet? Dit moet je doen bij een beet van deze vlieg

Een ontspannen wandeling in de natuur kan heerlijk zijn, maar hinderlijke steekvliegen, zoals dazen, kunnen in de zomer flink wat roet in het eten gooien. Dazenbeten kunnen niet alleen jeuk veroorzaken, maar ook scherpe pijn. Het is belangrijk om te weten hoe je het beste kunt handelen als je gebeten bent door een daas.

Wat is een dazenbeet?

Als je ooit door een daas gebeten bent, herken je meteen de pijn. In tegenstelling tot muggen steken dazen niet; ze bijten met hun scherpe tanden in je huid om bij je bloed te komen. Dit snijdt je huid open, wat resulteert in jeuk, scherpe pijn en een zwelling rondom de beet. Dazen zijn snelle en agressieve steekvliegen die zelfs door dunne kleding heen kunnen bijten. Hoewel een dazenbeet meestal vooral vervelend is vanwege de tijdelijke pijn, kan het in sommige gevallen leiden tot een bacteriële huidinfectie. Dit komt doordat dazen bacteriën van de ene beetwond naar de andere kunnen overdragen. Belangrijk om te weten: dazen spuiten geen gif in de huid. De hinder komt vooral voort uit de pijnlijke beet en de daaropvolgende jeuk.

Eerste hulp bij een dazenbeet

Wanneer je gebeten bent door een daas, is het cruciaal om de beetwond goed te verzorgen. Begin met het schoonmaken van het gebied met water en desinfecteer het vervolgens met een ontsmettingsmiddel. Koel de plek met een koude, vochtige doek, een washandje met ijsblokjes of een koud kompres. Lees snel verder op de volgende pagina.


play-sharp-fill