Experts leggen het uit: Muggenstekker en citronella werken niet tegen muggen

Ah, die prachtige zomeravonden, met één klein nadeel: de onvermijdelijke muggen. Niets is meer storend dan het gebrom van muggen terwijl je probeert te slapen, en natuurlijk die jeukende bulten de volgende ochtend. Wil je weten wat écht helpt om deze kleine indringers op afstand te houden? Laten we eens kijken wat experts hierover te zeggen hebben.

Muggen en hun aantrekkingskracht op ons
Muggen zijn dol op het zomerse weer, net als wij. De combinatie van regen gevolgd door warmte is voor hen de ideale broedplaats. Maar waarom worden sommigen van ons vaker gebeten dan anderen? Het blijkt dat onze unieke lichaamsgeur en -warmte daar een grote rol in spelen. Deze geuren fungeren als een gids voor de mug om haar doelwit – dat ben jij – te vinden.

De wetenschap achter muggenbeten
Er zijn vele factoren die bepalen hoe aantrekkelijk je bent voor muggen. Deze kleine insecten worden bijvoorbeeld aangetrokken door de geur van ammoniak, melkzuur en bepaalde vetzuren. Interessant genoeg blijken zwangere vrouwen, vanwege hun iets verhoogde lichaamstemperatuur, extra aantrekkelijk te zijn voor muggen.

Muggenmythes ontkracht
Er zijn tal van ‘oplossingen’ op de markt die beloven muggen op afstand te houden, maar helaas werken veel daarvan niet zoals geadverteerd. Ultrasone anti-muggenstekkers en apps? Niet effectief. En die blauwe uv-lamp die belooft muggen te elektrocuteren? Werkt vooral voor andere insecten, maar muggen? Niet echt.

Wat werkt er dan wel tegen muggen? Lees je op de volgende pagina.


play-sharp-fill