Experts onthullen: is de kans groot dat kinderen van gescheiden ouders later ook uit elkaar gaan?

Als je ouders zijn gescheiden en je je afvraagt of dit invloed kan hebben op jouw toekomstige liefdesleven, ben je niet de enige. Het is begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de mogelijke effecten van de scheiding van je ouders op je eigen romantische relaties.

Opgroeien met gescheiden ouders
De vraag of kinderen van gescheiden ouders later zelf sneller in een scheiding belanden, is een begrijpelijke zorg. Gelukkig wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat de situatie complexer is dan een directe link tussen ouderlijke scheiding en toekomstige relatiebreuken. Hoewel er enige aanwijzing is voor een licht verhoogde kans op scheiding onder kinderen van gescheiden ouders, moeten we benadrukken dat er vele factoren meespelen bij het vormgeven van een relatie.

Het verband tussen ouderlijke scheiding en een verhoogde kans op latere scheiding heeft voornamelijk te maken met de spanningen en conflicten in het huishouden van gescheiden ouders, waar kinderen onvermijdelijk getuige van zijn. Het is belangrijk op te merken dat dit effect slechts subtiel aanwezig is. Persoonlijke eigenschappen, sociale context, culturele achtergrond en religieuze overtuigingen hebben eveneens een significante impact op de relatietrajecten van individuen. Lees snel verder op de volgende pagina.


play-sharp-fill