Experts waarschuwen: zo weet je of je lactose intollerant bent

Het komt steeds vaker voor dat mensen te maken krijgen met lactose-intolerantie of -gevoeligheid. Mensen die ontdekken dat ze niet goed tegen lactose kunnen, hebben vaak lang rondgelopen met vage klachten zonder te weten waar die vandaan kwamen. We hebben hier een overzicht gemaakt van de mogelijke symptomen als je lactose-intolerant bent. Raadpleeg altijd je huisarts bij twijfel.

Hoe lactose verwerkt wordt

Lactose-intolerantie kan pas op latere leeftijd opduiken. Je lichaam maakt namelijk lactase aan om de lactose die je binnenkrijgt te verteren. Naarmate je ouder wordt, produceert je lichaam minder lactase. Zo vertelt Healthline dat slechts 70 procent van de volwassenen voldoende lactase aanmaakt om lactose goed te verwerken. Hoe weet je dan of jouw lichaam ook moeite heeft met dit proces? Hier zijn enkele signalen die kunnen duiden op lactose-intolerantie.

Buikpijn en opgeblazen gevoel

Mensen met lactose-intolerantie kunnen last krijgen van pijn en een opgeblazen gevoel doordat onverteerde lactose in de dikke darm terechtkomt en gaat fermenteren. Dit fermentatieproces leidt tot de ophoping van lucht en water in de buik, wat kan resulteren in buikpijn en een opgeblazen gevoel. Benieuwd naar meer belangrijke signalen en klachten? Lees dan verder op de volgende pagina.


play-sharp-fill