Heb je last van buikpijn of een vergrote buik? Dit kan wijzen op een ‘vleesboom’

Vleesboom: de vage klachten die kunnen wijzen op een myoom
Een vleesboom is een goedaardige tumor die zich ontwikkelt in de spierlaag van de baarmoeder. Dit type groei komt vrij veel voor bij vrouwen, vooral tijdens de vruchtbare jaren. Ondanks de prevalentie zijn er toch veel vrouwen die geen idee hebben dat ze een vleesboom hebben, simpelweg omdat de symptomen vaak mild zijn of zelfs geheel ontbreken.

Wat zijn vleesbomen?
Vleesbomen, in de medische wereld aangeduid als myomen, zijn goedaardige tumoren die hun oorsprong vinden in de spierweefsels van de baarmoeder. Het zijn de meest voorkomende solide bekkenmassa’s bij vrouwen tijdens hun reproductieve jaren. Ze kunnen op verschillende locaties in en rond de baarmoeder verschijnen: binnenin de spierlaag, net onder het baarmoederslijmvlies, of zelfs aan de buitenkant van de baarmoeder, soms op een steel. De grootte van deze gezwellen is zeer variabel. Terwijl sommige nauwelijks waarneembaar zijn en niet groter zijn dan een erwt, kunnen andere uitgroeien tot de omvang van een tennisbal of zelfs groter.

Ondanks hun potentieel imposante formaat zijn veel vleesbomen volledig asymptomatisch, wat betekent dat de vrouw geen duidelijke symptomen ervaart. Anderen kunnen echter klachten veroorzaken, afhankelijk van hun locatie, grootte en het aantal aanwezige vleesbomen. Het is belangrijk om te weten dat, hoewel ze tumoren zijn, vleesbomen geen kanker zijn en zelden kwaadaardig worden. Hoewel de meerderheid van de vleesbomen goedaardig is en geen kanker wordt, want hoewel ze meestal geen problemen veroorzaken, kunnen ze in sommige gevallen behandeling vereisen.

Lees snel verder op de volgende pagina


play-sharp-fill