Mervet werd gediscrimineerd tijdens stagegesprek: ‘Ze vroegen: kan die hoofddoek ook af?’

Het vinden van een stageplek kan een spannende en veelbelovende periode zijn, maar helaas wordt het ook vaak overschaduwd door discriminatie. Mervet Hanafy (26) deelt haar verhaal over een pijnlijk incident tijdens een stagegesprek waarin haar werd gevraagd of ze haar hoofddoek kon afdoen. Dit was niet de eerste keer dat Mervet vanwege haar keuze om een hoofddoek te dragen problemen ondervond op de werkvloer. In dit artikel duiken we dieper in op haar ervaring en de bredere problematiek van discriminatie tijdens stageplekken.

Het eerste incident: Een kledingwinkel en een verhitte discussie Toen Mervet nog maar 18 jaar oud was, werkte ze in een kledingwinkel zonder hoofddoek. Op een koude dag besloot ze een shawl om haar hoofd te dragen om warm te blijven. Tot haar verbazing merkte ze dat haar collega’s begonnen te roddelen en te oordelen over haar kledingkeuze. Dit stoorde haar mateloos, en ze nam direct ontslag, juist op het moment dat ze overwoog om een hoofddoek te gaan dragen.

Een vernederende vraag tijdens een sollicitatiegesprek in Den Haag Na verhuizing naar Den Haag en met een overtuigend CV op zak, bereidde Mervet zich voor op een sollicitatie bij een overheidsinstantie. Alles leek voorspoedig te verlopen, tot ze plotseling geconfronteerd werd met de vernederende vraag: “Stel dat mijn collega’s en ik moeite hebben met jouw hoofddoek, zou je hem dan willen afdoen?” Deze vraag kwam als een klap in haar gezicht, maar Mervet was vastberaden om zichzelf te zijn en haar hoofddoek niet af te doen. Ze besloot het gesprek abrupt te beëindigen en nam het heft in eigen handen. Lees verder op de volgende pagina.


play-sharp-fill