Is snot eten gezond? Professor doet een verrassende onthulling

Het idee van neuspeuteren kan bij veel mensen walging oproepen. Het wordt over het algemeen beschouwd als onhygiënisch, weerzinwekkend en niet iets dat wijst op goede manieren. En nog erger wordt het als die neuspeuteraar besluit de buit vervolgens op te eten! Maar is neuspeuteren en je eigen neuspeutjes eten echt zo erg? Een wetenschapper denkt van niet.

Is het gezond om neuspeutjes te eten?
Scott Napper, professor in de Biochemie aan de Universiteit van Saskatchewan in Canada, gelooft dat mucophagie (de wetenschappelijke term voor neuspeuteren) niet alleen onschadelijk is, maar zelfs gezond kan zijn.

In 2013 ging professor Napper voor het eerst met zijn theorie de openbaarheid in, en sindsdien heeft het onderwerp regelmatig de aandacht getrokken. Om zijn theorie te begrijpen, is het nuttig om te kijken naar wat neuspeutjes eigenlijk zijn.

Hoe ontstaan neuspeutjes?
Neuspeutjes zijn een vorm van zelfbescherming van het lichaam. Wanneer we stof of pollen inademen, worden deze vreemde deeltjes door de neus gefilterd. Het slijmvlies in de neus produceert vervolgens een afscheiding die het vuil opvangt en afvoert – meestal via de keel naar de maag.

Het groenige, geelachtige of witachtige ‘neusgoud’ is dus gewoon neusslijm dat niet via de keel is afgevoerd. Na enige tijd verhardt dit slijm en vormt het wat we allemaal kennen: neuspeutjes.

De hoeveelheid vuil in neuspeutjes is overigens meestal zeer klein in vergelijking met het lichaamseigen slijm. Neuspeutjes bestaan voor ongeveer 90% uit water. Lees op de volgende pagina de professor’s onthulling over de vraag of snot eten gezond is (of niet).


play-sharp-fill