Kun je ’s nachts vaak niet slapen door piekergedachtes? Lees déze tips

We kennen het allemaal wel: je hebt jezelf plechtig beloofd op tijd naar bed te gaan, maar zodra je je hoofd op het kussen legt, beginnen de piekergedachten. Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Veel mensen kunnen ’s nachts niet slapen vanwege malende gedachten. Het moment dat je wilt gaan rusten, brengen zorgen en overdenkingen je nachtrust in gevaar.

Misschien denk je ineens aan die vriendin die je al lang niet hebt gesproken (zou ze boos op je zijn?) of maak je je zorgen over die aanstaande vergadering waar je nu al buikpijn van krijgt. Voor je het weet, zijn er uren verstreken, wordt je slaaptijd steeds korter en vraag je je af hoe je de volgende dag überhaupt goed kunt functioneren.

Hoe het brein werkt
De nachtelijke gedachten draaien vaak om situaties die gepaard gaan met onzekerheid en angst. Wanneer er een probleem is, zal je brein instinctief op zoek gaan naar oplossingen. Helaas zijn niet alle problemen eenvoudig op te lossen, en dat is precies waarom je ’s nachts blijft malen. Bovendien ben je ’s nachts minder afgeleid, waardoor je je volledig kunt concentreren op de problemen in je leven. Je vindt handige tips op de volgende pagina, lees dus snel verder.


play-sharp-fill