Levensreddend: Zò onderscheid je een hartaanval van een paniekaanval

Een hartaanval en een paniekaanval kunnen op het eerste gezicht verontrustend veel op elkaar lijken. Beide aandoeningen gaan gepaard met vergelijkbare symptomen zoals zweten, pijn op de borst, onregelmatige ademhaling en misselijkheid. Verder kunnen beide situaties leiden tot een gevoel van naderend onheil, duizeligheid en een tintelend gevoel in de ledematen.

Dit maakt het voor zowel getroffenen als omstanders uitdagend om de symptomen juist te interpreteren. Het onderscheiden van de twee is echter cruciaal. Een hartaanval vereist onmiddellijke medische aandacht om levensbedreigende complicaties te voorkomen, terwijl een paniekaanval, hoewel angstaanjagend, vaak vanzelf verdwijnt.

De kennis van subtiele verschillen tussen deze twee aandoeningen kan een groot verschil maken in de reactietijd en uiteindelijk in het welzijn van de getroffene. Daarom is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn en de juiste behandeling toe te passen wanneer de situatie zich voordoet.

Op de volgende pagina vind je enkele sleutelverschillen die je kunnen helpen om te bepalen of iemand een hartaanval of paniekaanval doormaakt.


play-sharp-fill