Onkruid uit voegen verwijderen: deze fout kost kan je tot €50.000 kosten

Onkruid dat tussen de voegen groeit, zoals mos en paardebloemen, kan het uiterlijk van je tuin aanzienlijk beïnvloeden, of het nu op het terras is of op de bestrate paden. Er zijn verschillende manieren om onkruid uit de voegen te verwijderen, maar pas op: bij sommige methoden riskeer je hoge boetes.

Voegenkrabber
Deze methode is weliswaar tijdrovend, maar het is vriendelijk voor je bestrating en het milieu. Krab het onkruid eenvoudig uit de voegen. Hiervoor heb je een voegenkrabber, een voegenborstel en een stoffer en blik nodig. Als de ruimte tussen de stenen wat groter is, kun je ook een onkruidsteker gebruiken.

Verleng je gereedschap indien mogelijk met een telescoopsteel, zodat je niet op je knieën hoeft te werken en je rug beschermt. Op deze manier verwijder je het onkruid tussen de voegen stukje voor stukje met de hand. Na regen is de grond overigens losser en is het onkruid makkelijker te verwijderen. Let er ook op dat je het onkruid inclusief de wortel uit de voegen haalt, zodat het niet opnieuw kan groeien. De voegenborstel helpt je om het losgemaakte onkruid gemakkelijker uit de voegen te verwijderen.

Trouwens, als het lange tijd niet heeft geregend, kun je het onkruid ook gemakkelijker verwijderen. De wortels van de planten hebben dan namelijk niet genoeg grip meer en je kunt ze eenvoudig eruit trekken.

Hogedrukreiniger
Een hogedrukreiniger verwijdert het onkruid met krachtige waterstralen uit de voegen. Deze methode is ook milieuvriendelijk, maar kost aanzienlijk minder moeite. Gebruik lauw water en richt de straal niet direct op de voegen om het voegmateriaal te sparen. Houd de hogedrukreiniger het beste onder een hoek van 45 graden.

Hogedrukreinigers zijn vrij duur in de aanschaf. Als alternatief kun je zo’n apparaat echter ook huren bij een bouwmarkt. Lees verder op de volgende pagina wat je absoluut niet mag doen om een boete van 50000 euro te voorkomen!


play-sharp-fill