Ontdek hoe je met één simpele truc honden tijdens een ontmoeting kunt begrijpen en vermijd ongemakkelijke situaties!

Het is een veelvoorkomende situatie tijdens een wandeling: wanneer honden en hun baasjes elkaar tegenkomen, reageren de viervoeters op hun eigen manier. Niet alle honden zijn even sociaal, en velen voelen zich angstig wanneer een soortgenoot of een persoon hen benadert. Wat interessant is, is dat deze blaffende beesten eigenlijk signalen geven om aan te geven hoe ze zich voelen. Het begrijpen van deze signalen kan cruciaal zijn om een succesvolle ontmoeting te hebben zonder problemen.

Lichaamstaal ontcijferen
Wanneer een hond naar je toe komt om te ruiken, betekent dat niet altijd dat hij wil dat je hem aait. Hij snuffelt misschien gewoon om te weten wie je bent en waar je bent geweest. Het kan zelfs zo zijn dat wanneer je je bukt om hem te aaien, hij dat als een teken van agressie interpreteert. Daarom is het van groot belang om aandacht te besteden aan de lichaamstaal van de hond voordat je hem nadert of probeert te aaien.

Signalen van een hond begrijpen
Volgens de faculteit Dierengeneeskunde aan de Tufts University communiceert een hond met verschillende signalen. Hier zijn enkele belangrijke signalen om op te letten:

Krabben of niezen: Hoewel een hond natuurlijk jeuk kan hebben of moet niezen, kan plotseling krabben ook betekenen dat hij liever geen contact met jou wil. Gapen kan ook een teken zijn dat de hond zich ongemakkelijk voelt.

Lees verder op de volgende pagina welke signalen er nog meer zijn.


play-sharp-fill