Waarschuwing: Slecht Slapen Verhoogt Jouw Risico Op Een Beroerte!

Heb jij moeite met inslapen? Word je ’s nachts zonder reden wakker? Voel je je overdag uitgeput en niet uitgerust? Dan is het mogelijk dat je kampt met slapeloosheid, ook wel bekend als insomnia. En hier moet je echt goed op letten, want recent onderzoek heeft aangetoond dat mensen met tekenen van insomnia een verhoogd risico hebben op een beroerte.

Naast moeite met inslapen en ’s nachts wakker worden, zijn er nog andere symptomen van slapeloosheid waar je op moet letten. Denk aan vroeg ontwaken in de ochtend, overdag slaperigheid ervaren, piekeren over slaap en moeite hebben met concentreren of opletten.

Het risico op een beroerte neemt toe naarmate je meer symptomen van slapeloosheid vertoont, vooral als je jonger bent dan 50 jaar. Een negenjarige studie, gepubliceerd in het tijdschrift Neurology, heeft 31.000 personen zonder verhoogd risico op een beroerte gevolgd. Uit het onderzoek bleek dat mensen met één tot vier symptomen 16% meer kans hadden op een beroerte dan mensen zonder insomnia. Bij vijf tot acht symptomen steeg dit risico zelfs tot maar liefst 51%. Lees verder op de volgende pagina wat je er eventueel aan kunt doen.


play-sharp-fill