Weg met aften in de mond met deze natuurlijke huismiddeltjes

Aften in je mond zijn heel normaal en geen reden tot zorg. Als het pijn doet tijdens het tandenpoetsen en je een melkachtige gele vlek in je mond ziet, omringd door roodheid, geen paniek. Er zijn 5 huismiddeltjes die kunnen helpen bij aften in de mond.

Wat zijn aften?

Deze brandende en pijnlijke plekken kunnen zowel op het mondslijmvlies als op het tandvlees voorkomen. Ze kunnen hinderlijk zijn tijdens het kauwen, drinken, slikken en soms zelfs tijdens het praten. Hoewel ze erg vervelend zijn, zijn ze bijna altijd onschuldig. In 80 tot 90 procent van de gevallen tasten aften alleen het oppervlak van het mondslijmvlies aan en genezen ze vanzelf binnen enkele dagen. In zeldzame gevallen kunnen ze ook diepere lagen van de huid aantasten, wat resulteert in een genezingsproces van enkele weken.

Er zijn drie vormen van aften:

  • Kleine aften: Ze zijn ongeveer zo groot als een linze, oppervlakkig en genezen meestal zonder littekens binnen een week. Ze bevinden zich in de mondholte en er kunnen één tot vier aften tegelijkertijd voorkomen.
  • Grote aften: Deze vorm van aften treft veel minder mensen. Grote aften kunnen tot drie centimeter groot worden en dringen dieper door in het slijmvlies. Ze genezen vaak pas na enkele weken, zijn erg pijnlijk en veroorzaken meestal littekens.
  • Herpetiforme aften: Deze vorm komt minder vaak voor. Deze aften lijken op koortslipblaasjes en verschijnen vaak aan de rand van de tong of aan de binnenkant van de lippen. Bovendien komen ze vaak in grotere aantallen voor. Herpetiforme aften zijn klein als de punt van een naald, maar zeer ongemakkelijk. Alle soorten aften kunnen terugkeren en meerdere keren per jaar optreden.

Oorzaken van aften in de mond

De precieze oorzaken van deze vervelende aandoening zijn nog niet volledig bekend. Aften kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een slecht passende beugel of prothese, schommelingen in hormoonspiegels, een tekort aan vitamine B12 en een verzwakt immuunsysteem. Als ze echter vaak voorkomen, is het raadzaam om een ​​arts te raadplegen.

Lees verder op de volgende pagina om te ontdekken welke huismiddeltjes je het beste kunt gebruiken tegen aften.


play-sharp-fill