Wist je dat één uur slaaptekort al ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid

Het belang van een goede nachtrust is bij velen bekend, maar nieuw onderzoek benadrukt nogmaals hoe cruciaal het is om voldoende te slapen. Opmerkelijk genoeg kan zelfs een enkel uur slaaptekort al negatieve effecten hebben op je gezondheid.

Onderzoek: De effecten van slaaptekort
De School of Medicine aan de Universiteit van Washington heeft recent onderzoek gedaan naar de impact van slaaptekort. Volwassen mensen hebben doorgaans tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig, maar wat gebeurt er als je daarvan een uurtje afwijkt?

De onderzoekers volgden twee weken lang elf eeneiige tweelingen. De ene tweeling moest zeven uur per nacht slapen, terwijl de andere slechts zes uur kreeg. De resultaten waren opvallend.

Invloed op het Immuunsysteem: Het immuunsysteem van de persoon die minder sliep was minder actief. Er werden minder eiwitten aangemaakt, wat de kans op ziektes en verkoudheid verhoogde.

Ontstekingseiwitten: Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat slaaptekort kan leiden tot de vorming van ontstekingseiwitten. Dit kan pijn in het lichaam veroorzaken, zoals spierpijn of hoofdpijn.
Je ziet ze op de volgende pagina!


play-sharp-fill